Nagykőrös nevezetességei

 

Ismerje meg Nagykőrösi szálláshelyét és annak környezetét!

Nagykőrös régen

Nagykőrös Pest megye déli részén, a kiskunsági homokháton, Kecskemét és Cegléd között félúton, a 441. számú út mentén fekvő hangulatos kisváros.
Nagykőrös Arany János kultuszát a mai napig ápoló település nevét a környék egykori kőriserdeiről kapta. Arany János Múzeum Nagykőrös legfontosabb idegenforgalmi tényezője. Az 1928-ban alapított intézmény legfontosabb része az irodalomtörténeti, néprajzi, régészeti emlékeket bemutató gyűjtemény. Itt kapott helyet az Arany János nagykőrösi éveinek emlékét őrző tárlat.
Nagykőrös régen
Nagykőrös régen
Nagykőrösi Városháza
Nagykőrösi Városháza
Nagykőrös földrajzi elhelyezkedése igen kiváló, az évi 2000-nél is több napfényes óra, valamint a számos kulturális és történelmi hagyomány sajátos arculatot és hangulatot kölcsönöz ennek a jellegzetes alföldi agglomerációnak.

A gyalogosan is könnyen felfedezhető, történelmi múltra visszatekintő, üde és tágas parkokkal tagolt városközpontban látható XV. században emelt gótikus református templom, melynek látványos faragott faszerkezetű tornya a város szimbólumává vált. A barokk stílusban megépült Szent László katolikus templom és Városháza a magyar építészeti hagyomány jeles példái.

Nagykőrösi Református Templom
Nagykőrösi Református Templom
A régi korok művészei iparosai által emelt templomok, kastélyok, kúriák is nagy számban látogathatók, míg a múzeumok által kínált régészeti, történeti, néprajzi, irodalomtörténeti tárlatok igazi esztétikai élvezetet nyújtanak.

Nagykőrösön található az Alföld legnagyobb összefüggő erdeje, ahol kirándulások alkalmával egy-egy nyúl szalad el lábunk előtt, a cserjék közül fácánok röppennek fel. A város természeti értékéhez tartozik a Pál-fa, melyet valaha még a török időkben ültettek.

Egyre inkább hagyományteremtő jellegűvé válik az 1992. óta minden évben megrendezendő Vállalkozói Kiállítás és Vásár. Valamint az újabban Cifra-kertben évente – a nyár utolján – megrendezendő „Borfesztivál”. A nagykőrösi Huszártalálkozó is híres és a város régi huszárhagyományait őrzi.

Nagykőrösi Múzeum
Nagykőrösi Múzeum
Végül Nagykőrösről, amit még meg kell említeni, a havonta megrendezésre kerülő Országos Kirakodó- és Állatvásárt, amely az ilyen jellegű vásárok között országosan a legnagyobb, és messze földről hatalmas tömegeket vonz.

Aki pedig a nagykőrösi kazamatákról szeretne, többet megtudni nézzen utána a következő két cikknek:

Az egyik Miklay Jenő „Ősi titkok a város alatt” című cikke, mely az 1995. augusztus 30-i Kék Nefelejcs Nagykőrösben jelent meg, a másik Balanyi Béla „Nagykőrös késő középkori erődítései” című tanulmánya, amelyet a Falvak és mezővárosok az Alföldön című kötetben publikált.

Nagykőrös környékéhez tartozó ajánlataink:

Nagykőröstől 70 km-re található az „ország közepe” Ópusztaszer.

Nagykőröshöz legközelebbi folyó a Tisza, mely 30 km-re található.

error: Content is protected !!